zondag 25 maart 2012

Trouble in Pinterest paradise

               

Niet meer, maar zeker ook niet minder dan een stevige relatiecrisis. Tussen Pinterest en de geliefde pinning community. De eerste ontmoeting vindt plaats in maart 2010. Beiden zijn erg visueel ingesteld en dat zorgt voor een enorme klik. Al snel zijn ze smoorverliefd. De twee zien elkaar met grote regelmaat en meestal dagelijks. En vanaf het prille begin is er ook exclusiviteit binnen de relatie. De innige romance zorgt voor jaloerse blikken van menig omstander. De aantrekkingskracht is enorm en ze lijken het beste in elkaar naar boven te halen. Ze gaan volledig in elkaar op. Alles vinden ze leuk aan elkaar zoals dat nou eenmaal gaat bij een verliefdheid. Er wordt veel over het stel gesproken. Maar de twee lijken moeilijk benaderbaar en maken nauwelijks gezamenlijke nieuwe vrienden.

En dan, begin 2012, ontstaan er wat scheurtjes in de relatie. Zoals we dat wel vaker zien als de verliefdheid overgaat in houden van. Pinterest vertoont wat nare trekjes. Althans, in de ogen van de community. Pinterest neemt geen enkele verantwoordelijkheid in de relatie. Die is voor de community. Wel de lusten, niet de lasten, zo ziet de community dat. De community is ook erg creatief, vele malen creatiever dan Pinterest en zij verdenkt Pinterest ervan daar een commercieel slaatje uit te willen slaan. De community baalt stevig van Pinterest. En hoewel ze vreselijk veel van hem houdt, dreigt ze begin maart 2012 de relatie te beëindigen. Pinterest schrikt van de heftige reactie van de community en gaat bij zichzelf te rade. De community heeft wel een punt. Hij houdt zielsveel van haar en is bereidt aan zichzelf te werken.    

Op 24 maart 2012 stuurt Pinterest de community een bericht. Hij belooft haar (zwart-op-wit) nooit commercieel misbruik van haar te maken. En schrijft dat hij meer verantwoordelijkheid wil nemen binnen hun relatie. Dat hij aan zichzelf zal blijven werken. En dat hij samen met haar ook nieuwe vriendschappen wil aangaan. De community waardeert dit zeer. Ze houdt meer van Pinterest dan ooit. 

Of ze het samen gaan redden? Ik hoop het van harte. Het is een prachtig stel. Met zijn commerciële instelling en haar creativiteit kunnen mooie dingen ontstaan. En liggen waardevolle vriendschappen binnen handbereik. Maar, kan het ook vreselijk misgaan. Voor nu is de crisis echter bezworen. Het geluk lacht de twee voorlopig weer toe.


Sociale netwerken en hun communities. In goede en in slechte tijden? En tot de dood hen scheidt? Wat denk jij? 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten